Η εταιρία μας επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε μερικά ερωτήματα σχετικά με την τεχνολογία IP, που έχουν προκύψει κατά την χρονική περίοδο που άρχισε να ενσωματώνει την μονάδα meridian σε συστήματα ασφαλείας. Οποιαδήποτε νέα σχετικά ερωτήματα προκύπτουν, θα

ενσωματώνονται στο τέλος του άρθρου.

ΕΡ. Τι είναι η δικτυακή (IP) μονάδα συναγερμού meridian;

ΑΠ. Η δικτυακή (IP) κεντρική μονάδα για τα συστήματα συναγερμού, είναι η αντίστοιχη της συμβατικής κεντρικής μονάδας, μόνο που ορισμένες σημαντικές λειτουργίες γίνονται πλέον μέσα από τα δίκτυα των υπολογιστών και το διαδίκτυο.

ΕΡ. Παρέχει περισσότερη ασφάλεια σε σχέση με τις συμβατικές μονάδες;

ΑΠ. Φυσικά και παρέχει πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια σε σχέση με τις συμβατικές μονάδες, επειδή υπάρχουν σημαντικά τεχνικά χαρακτηριστικά που δεν μπορούν να τα καλύψουν οι συμβατικές μονάδες.

ΕΡ. Υπάρχει κίνδυνος για δολιοφθορά σε μια δικτυακή μονάδα;

ΑΠ. Οι κίνδυνοι από δολιοφθορές υπάρχουν σε όλα τα συστήματα και τις τεχνολογίες. Για το λόγο αυτό η κάθε εταιρία εκμεταλλεύεται  την νέα τεχνολογία, όπως  ο κάθε τεχνικός μπορεί να εφαρμόσει και τις δικές του ιδιαίτερες τεχνικές. Στις δικτυακές μονάδες όμως σε αντιστοιχία με τις συμβατικές, οι κίνδυνοι αυτοί περιορίζονται σημαντικά για διάφορους λόγους. Επομένως σε χώρους, που επιβάλλεται να έχετε περισσότερη ασφάλεια, θα πρέπει να προταθεί δικτυακή μονάδα.

ΕΡ. Είναι δύσκολο να μάθω την λειτουργία μια δικτυακής μονάδας;

ΑΠ. Κάθε αρχή και δύσκολη. Οι δικτυακές μονάδες σηματοδοτούν την νέα εποχή για τα συστήματα συναγερμού με νέες τεχνολογίες που ήδη εφαρμόζονται με επιτυχία. Σίγουρα υπάρχουν δυσκολίες,  αλλά στη συνέχεια ανοίγει ο ορίζοντας και θα είναι ποιό απλά για όλους.

ΕΡ. Ποιές γνώσεις χρειάζομαι για να ξεκινήσω συνεργασία;

ΑΠ. Οι βασικές γνώσεις στη χρήση ενός υπολογιστή καθώς και κάποια στοιχειώδη γνώση για τα δίκτυα. Δεν απαιτούνται γνώσεις ανωτέρου ή ανωτάτου επιπέδου.

ΕΡ. Είναι δύσκολο να προγραμματίσω μια δικτυακή μονάδα;

ΑΠ. Η δικτυακή μονάδα της micron, είναι κατασκευασμένη με τέτοια τεχνολογία, που δεν χρειάζεται να μάθετε αποστήθιση τις θέσεις μνήμης ή να διαβάζετε κάποιο manual, δεν έχει καμία σχέση με τον τρόπο που γνωρίζατε, δεν απαιτεί να είστε όρθιοι στον τοίχο μπροστά σε ένα πληκτρολόγιο. Κάντε όλες τις συνδέσεις των καλωδίων και στη συνέχεια από ένα Η/Υ, tablet, smart phone παραμετροποιήστε την μονάδα.

ΕΡ. Είναι απαιτητά τα  φυσικά πληκτρολόγια στον τοίχο;

ΑΠ. Αν και στην μονάδα μπορείτε να βάλετε μέχρι 32 πληκτρολόγια, θα μπορούσατε να μην έχετε κανένα απολύτως. Ίσως είναι η αρχή για μια νέα πραγματικότητα, για συστήματα συναγερμού χωρίς πληκτρολόγια, αφού κάποιος μπορεί πλέον να διαχειρίζεται όλες τις λειτουργίες από τα smartphones ή τους υπολογιστές.  Με απλές κινήσεις μπορεί να επιδρά στο σύστημα συναγερμού από οποιοδήποτε μέρος της κατοικίας του ή της επιχείρισης, αποθήκης κλπ. χωρίς να πάει στο σημείο που θα ήταν το πληκτρολόγιο. 

ΕΡ. Πως συμπεριφέρονται οι ζώνες εισόδου και οι έξοδοι στη δικτυακή μονάδα;

ΑΠ. Όπως και στις συμβατικές μονάδες συναγερμού, με αρκετά επιπλέον χαρακτηριστικά.

ΕΡ. Μπορώ να βάλω περισσότερες μονάδες στον ίδιο πελάτη;

ΑΠ. Εάν υπάρχει ανάγκη να μπουν περισσότερες μονάδες για κάποιο λόγο, γίνεται αρκεί να έχει άλλη IP διεύθυνση η μονάδα και να αλλάξετε την MAC address.

ΕΡ. Μπορώ να βάλω την μονάδα όταν ο χώρος του πελάτη δεν έχει ΤΦ και internet;

ΑΠ. Εάν υπάρχει internet από κάποια εταιρία κινητής τηλεφωνίας, θα προμηθευτείτε κάρτα τηλεμετρίας από αυτή, και θα συνδέσετε την μονάδα σε ένα modem/ router 3G. Πιθανό να έχετε περισσότερα πλεονεκτήματα στην ασφάλεια.

ΕΡ. Τι θα συμβεί εάν μπλοκάρει το modem/router;

ΑΠ. H meridian έχει ενσωματώσει στο πρόγραμμα αλγόριθμο που θα ανιχνεύσει άμεσα αυτή τη δυσλειτουργία και με ηλεκτρικό τρόπο θα επανεκκινήσει το modem ή οποιαδήποτε συσκευή εμπλέκεται στο κύκλωμα ώστε να αποκαταστήσει την επικοινωνία. Αυτό το χαρακτηριστικό θα μπορούσατε να το εκμεταλλευτείτε και για παρεμφερείς εφαρμογές.

ΕΡ. Τι εξοπλισμό χρειάζομαι σαν τεχνικός για να προγραμματίζω;

ΑΠ. Εκτός από κάποιον υπολογιστή (ακόμη και του πελάτη) ή κάποιο smartphone, τίποτε άλλο.

ΕΡ. Εάν θέλει ο πελάτης αλλαγή σε παράμετρο και δεν είμαι στο γραφείο μου, τι κάνω;

ΑΠ. Μέσα από το smartphone αλλάζεις οποιαδήποτε παράμετρο σε μονάδα, όπου και εάν βρίσκεται, αρκεί να υπάρχει internet.

ΕΡ. Τι θα συμβεί εάν πέσει η σύνδεση την στιγμή που προγραμματίζω;

ΑΠ. Τίποτα απολύτως. Προσπαθείς  ξανά άμεσα ή αργότερα.

ΕΡ. Επικοινωνεί με κέντρα λήψης σημάτων;

ΑΠ. Η meridian επικοινωνεί (περίπου 2 χρόνια) με τα κέντρα λήψης σημάτων που διαθέτουν ένα από τα λογισμικά, Κένταυρος, Φρουρός, Κέρβερος καθώς και με ip κονσόλες enigma. Για οποιοδήποτε άλλο λογισμικό θα πρέπει να συμπεριλάβει ο προγραμματιστής  του, το δωρεάν ειδικό πρόγραμμα επικοινωνίας που διαθέτει η εταιρίας μας.

ΕΡ. Μπορεί κάποιος να προσπαθήσει να αφοπλίσει σύστημα;

ΑΠ. Με την προϋπόθεση ότι κάποιος ακόμη και άν γνωρίζει στοιχεία διεύθυνσης αλλά όχι κωδικούς, σε περίπτωση που εισαχθεί λάθος κάποιος από τους δύο κωδικούς για τρεις φορές, το σύστημα  κλειδώνει και δεν απαντά για κάποιο χρονικό διάστημα.

ΕΡ. Μπορώ να κάνω κάποιο τηλεχειρισμό με την meridian;

ΑΠ.  Η Μονάδα διαθέτει εξόδους που θα μπορούσαν να ενεργοποιούν κάποια δραστηριότητα στον απομακρυσμένο χώρο. Η κατάσταση λειτουργίας θα εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή ή ίδια,  μέχρι να επιδράσουμε για αλλαγή της κατάστασης (on-off)η να έχει και χροδιακόπτη.

ΕΡ. Στέλνει μηνύματα σε κινητό τηλέφωνο;

ΑΠ. Εάν ο χρήστης κάνει προαγορά μηνυμάτων (SMS), στέλνει στο τηλέφωνο που καθορίζει ο τεχνικός.

ΕΡ. Μπορεί να έχει πρόσβαση ο χρήστης στον προγραμματισμό;

ΑΠ. Ο τεχνικός θα καθορίσει τα επίπεδα πρόσβασης του κάθε χρήστη.

ΕΡ. Πόσο γρήγορα ενημερώνεται το κέντρο λήψης σημάτων για κάποιο συμβάν;

ΑΠ. Σχεδόν άμεσα σε αντίθεση με τις συμβατικές μονάδες.

ΕΡ. Τι θα συμβεί εάν υπάρχει διακοπή ρεύματος;

ΑΠ. Η μονάδα meridian μπορεί να στέλνει σήματα και μέσα από την συμβατική τηλεφωνία, όπως οι συμβατικές μονάδες.  Υπάρχει όμως τρόπος να υποστηρίζει με ηλεκτρική ισχύ και το modem/ router.

ΕΡ. Μπορώ να εφαρμόσω και άλλες παράλληλες τεχνικές για διασφάλιση της επικοινωνίας;

ΑΠ. Θα μπορούσατε επιπρόσθετα να εφαρμόσετε και άλλες τεχνικές (GSM κλπ).

ΕΡ. Μπορώ να παρακάμπτω κάποια ζώνη μέσα από το internet;

ΑΠ. Μπορείτε να παρακάμψετε οποιαδήποτε ζώνη εύκολα όπως και στα συμβατικά συστήματα.

ΕΡ. Είναι δυνατό να αλλάξει το λογισμικό της μονάδας;

ΑΠ. Η τροποποίηση του λειτουργικού προγράμματος (firmware) της μονάδας γίνεται εύκολα, όταν διαπιστωθεί η ανάγκη για κάποια αλλαγή ή κάποιο νέο χαρακτηριστικό που θα βελτίωνε την ασφάλεια, ή κάποια έξυπνη πρόταση του τεχνικού. Σε συμβατικές μονάδες μια τέτοια τροποποίηση είναι από ανέφικτη έως ιδιαίτερα δύσκολη και με σοβαρές συνέπειες.

ΕΡ. Το πρόγραμμα χρήστη και τεχνικού είναι άριστο;

ΑΠ. Κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί άριστο. Σίγουρα μπορεί να θέλει βελτιώσεις. Αυτό όμως είναι και ένα από τα σημαντικά χαρακτηριστικά της νέας τεχνολογίας, που επιβάλλουν την καθιέρωση της δικτυακής μονάδας, αφού θα μπορεί να αλλάζει το λογισμικό και να περιλαμβάνει νεώτερες απαιτήσεις.

ΕΡ. Γιατί η μονάδα έχει κάποιες ασφάλειες τήξης;

ΑΠ. Οι συγκεκριμένες υπάρχουν,  για να μην επιδράσει εξωτερικός παράγοντας από δολιοφθορά η βραχυκύκλωμα στην γενικότερη λειτουργία της μονάδας.

ΕΡ. Μπορώ να αντικαταστήσω την συμβατική μονάδα με δικτυακή;

ΑΠ. Στις περισσότερες περιπτώσεις των συμβατικών συστημάτων ασφαλείας, αυτό είναι δυνατό να γίνει και να παραμείνει ο υπόλοιπος εξοπλισμός (ανιχνευτές, σειρήνες κλπ).  Για να είναι όμως κάποιος βέβαιος θα πρέπει να ελέγξει το σύστημα συναγερμού κάποιος ειδικός τεχνικός.

ΕΡ. Τι θα συμβεί εάν δεν πάει το σήμα στο κέντρο λήψης σημάτων;

ΑΠ. Η meridian αποστέλλει το σήμα και περιμένει απάντηση ότι το κέντρο το έλαβε. Εάν δεν υπάρχει απάντηση ή λάβει συγκεχυμένη απάντηση, ενεργεί κάτω από τις οδηγίες παραμετροποίησης του τεχνικού.

ΕΡ. Μπορώ να έχω ένα σύστημα χωρίς σύνδεση με κέντρο λήψης σημάτων ή στο internet;

ΑΠ. Η meridian μπορεί να λειτουργήσει χωρίς  καμιά σύνδεση δικτύου, εάν απαιτηθεί τέτοιος τρόπος λειτουργίας στο σύστημα συναγερμού. Ο προγραμματισμός μπορεί να γίνει και με προσωρινό καλώδιο σύνδεσης σε κάποιο υπολογιστή.

ΕΡ. Είναι υποχρεωτικό να χρησιμοποιήσω  IP και  συμβατική τηλεφωνία μαζί;

ΑΠ. Δεν είναι υποχρεωτικό, εάν προσέξετε την τροφοδοσία του modem/router,  εφόσον έχετε PSTN η ISDN παροχή.  Έτσι και αλλιώς η μέθοδος πρόσβασης για μετάδοση μέσα από τα κυκλώματα της  τηλεφωνίας, είναι υποδεέστερη της IP επικοινωνίας.

ΕΡ. Χρειάζομαι στατική IP από τον πάροχο του internet?

ΑΠ. Η meridian έχει δυνατότητα για στατική καθώς και δυναμική IP.  Η επιλογή θα γίνει με άλλα κριτήρια.

ΕΡ. Μπορώ να διαχειριστώ πολλά συστήματα συναγερμού IP, σε διαφορετικούς χώρους;

ΑΠ. Αυτό είναι δυνατό να γίνει με διάφορες τεχνικές εύκολα για πάρα πολλά συστήματα και σε διαφορετικές περιοχές. Εξαρτάται ποιά θα εξυπηρετούσε τον κάθε έναν.

ΕΡ. Μπορεί η μονάδα να ενεργοποιήσει  δραστηριότητες σε DVR/NVR/IP cameras;

ΑΠ. Αυτές τις δραστηριότητες μπορεί να τις ενεργοποιήσει από τις εξόδους που διαθέτει, εφόσον υπάρχει σχετική παραμετροποίηση.

ΕΡ. Μπορώ να πάρω backup το παραμετροποιημένο αρχείο του πελάτη;

ΑΠ. Η meridian υποστηρίζει αυτή την ευκολία.  Επίσης μπορείτε να έχετε διάφορες εφαρμογές έτοιμες για φόρτωση ώστε να κεδίζετε χρόνο στην εγκατάσταση.

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Πελάτες Βασική IP τεχνολογία Central Unit

Συνεργασίες σε όλο τον κόσμο

Διαχρονικά σημαντικές συνεργασίες με οίκους του εξωτερικού, που βρίσκονται στα κέντρα τεχνολογίας.